BARN AT CRITTER CREEK


Location: Austin, Texas
Completed: 2015
Design Team: Gary Furman, Philip Keil, Dave Birt, Troy Miller
Contractor: Crowell Builders
Landscape Design: David Peese Design
Interior Design: Homeowner + Cheryl Coleman
Photographer: Dror Baldinger

This 5-bay multi-purpose studio and shop had a previous life. After sheltering the couple and their five kids for two decades, the house was initially slated for demolition to make way for the family’s new home. That is when the idea came – let’s repurpose and relocate the existing structure preserving the spirit and memories embedded in this place. 

Exposed timber frame beams and rafters were carefully dismantled and numbered for reassembly. Re-engineered with new galvanized steel connectors, the rebuilt timber frame now completes the entire barn interior. Rocks quarried from the site compose the two end gable walls. A cantilevered steel brow protects the five aluminum and glass garage doors. With the addition of two large dormers natural light filters deep into the space. The reuse of douglas fir siding from original walls reinforces the memories of the previous home. 

The new building features spaces for art projects, repairs, vehicle maintenance and storage, along with the occasional party. A mezzanine was added to take advantage of the existing height within the structure and segregate activities.